Epoksi Uygulama

Epoksi Uygulama Öncelikle epoksi istiyorsanız hangi amaçla istediğinize karar vermelisiniz. Kaplamanın üzerine baskı yapacak ağırlıklar göz önünde tutularak uzman arkadaşlarımızla görüşüp doğru sistemi seçmelisiniz. Üzerine ağır yük binecek bir zemine ince epoksi kaplaması yapılmamalıdır. Bu seçimler yapıldıktan sonra iş ön hazırlığa geliyor.

Daha sonra ise epoksi tamir macunu ile doldurulur. Epoksinin uygulama ortamındaki rölatif rutubetin maksimum yüzde seksen olması gerekir. Astar uygulaması bittikten sonra işlem kumlu veya kumsuz kaplama olarak sürdürülür. Daha sonra ara kat uygulanır. Uygulama esnasında kat aralarında ise en az 12 saat beklemek gerekir. Kaplama fazlasıyla dikkat ve hız gerektiren bir işlemdir çünkü hazırlanan karışım içine atılan sertleştiriciler sayesinde 20 ila 40 dakika süresince donabilir.

Karışımın hazır hale getirilmesi ve yüzeye uygulanana kadar donmaya başlaması boyanın kalitesinin zamanla birlikte düşmesine yol açar. İşlemler bittikten sonra zeminde yürüyebilmek için 24 saat, üzerine yük koymak için ise 1 haftaya kadar beklenmelidir. Aksi taktirde uzun ömürlü yapısı ve estetik görünüşü beklenilen verimde bulunmayabilir.

IMG_4079
maxresdefault

Şap ve beton yüzeylerde epoksi nasıl uygulanır?

Epoksi Uygulama

Epoksi kaplamada zemin hazırlığı en önemli aşamadır. Zemindeki kir, yağ, toz vb. maddeler zeminden uzaklaştırılmalı ve böylelikle epoksinin yapışmasına uygun bir zemin ortaya çıkarılmalıdır. Bu işlemler sert olmayan zeminlerde, hafif silim makineleri ile, daha sert zeminlerde ise sert aşındırıcılar içeren zemin freze makineleri ile yapılmalıdır. Bu işlemlerden sonra yüzeydeki çatlak, kırık vb. kısımlar epoksi harç ile doldurulmalıdır.

Vakumlu Bilyalama Makinesi (Blastrac) ile Hazırlanmış Bir Yüzey

Poliüretan veya epoksi zemin kaplama-boya uygulamalarından önce betonarme zeminin astar uygulamasına hazırlanmasıdır. Beton yüzeyindeki düşük mukavemetli şerbet tabakasının, gevşek parçacıkların mekanik yöntemlerle alınması ve yüzeyin pürüzlü hale getirilmesidir. Yüzey hazırlığı-dolayısı ile endüstriyel kaplama-yapılacak zemin betonunun basınç dayanımı en az 25 N/mm², çekme dayanımı (pull off) en az 1,5 N/mm² olmalıdır.

Yüzey hazırlığı bir çeşit kumlamadır aslında. Betonarme yüzeye çok küçük metal bilyeler fırlatılarak yapılmaktadır. Bunu yapan makine “Vakumlu Bilyeleme Makinesi” olarak adlandırılır. Blastrac markası adeta makinenin ismi haline gelmiştir.

Vakumlu bilyeleme yönteminin kullanım alanlarını özetlersek:

Kaplama, boya, astar vb uygulamalardan önce yüzeyleri hazırlamak ve temizlemek için,

Eski kaplamaları ve havaalanındaki lastik izlerini kaldırmak için,

Otoyollar, yollar, koşu yolları ve endüstriyel tesislerdeki çizgi ve işaretleri kaldırmak için,

Yollardaki kavramayı ve dolayısıyla yol güvenliğini arttırmak için,

Geleneksel yöntemlerle, teorik olarak istenen ve olması gereken yüzey hazırlığı yapılamamaktadır. Endüstriyel zemin kaplama işinde yüzey hazırlığı aşaması çok önemlidir. Yüzey hazırlığı doğru yapılmadığında, astar zemine yeterince nüfuz edemeyecek ve zaman içerisinde yapılan kaplamada kabarma riski oluşacaktır.

Yüzey hazırlığı yaparken vakumlu bilyeleme makinesi kullanmanın en önemli yararlarından biri de; bir yandan pürüzlendirme yaparak şerbet tabakasını alması, bir yandan da yüzeyi toz, yağ ve kirden arındırarak astar uygulamasına hazır hale getirmesidir. Kısacası vakumlu bilyeleme makinesi ile pürüzlendirilen yüzeyler, astar uygulamasına hazır hale gelir.